Pamukkale

Pamukkale (letterlijk “Katoenkasteel”) is een natuurfenomeen in het zuidwesten van Turkije dat je absoluut gezien moet hebben. Kalkhoudend water loopt er van de bergterrassen naar beneden en dat heeft door de eeuwen heen een uniek zicht opgeleverd. De kalk in het warme water slaat namelijk neer waardoor er dikke pakketten sediment worden afgezet op de terrassen en alles er prachtig wit uitziet, een beetje alsof de hele berg met katoen was besponnen of alsof het net heeft gesneeuwd.

Koud zal je echter niet lijden wanneer je Pamukkale bezoekt, want het water is een aangename 35 graden. De streek staat dan ook al sinds de Klassieke Oudheid bekend als een heerlijke badplaats. Door de vele zwavelhoudende warmwaterbaden was Pamukkale vroeger een echt kuuroord. Je kan gewoon op je blote voeten door het warme water lopen en genieten van het prachtige uitzicht dat je vanop de berg hebt.

Bovenop de Pamukkale werd een stad gebouwd door de Oude Grieken, Hierapolis. Deze stad maakte later ook deel uit van het Romeinse en het Byzantijnse Rijk. De ruïnes van deze oude stad behoren, net als Pamukkale zelf, tot de lijst van UNESCO Werelderfgoed. In Hierapolis vind je enkele goed bewaarde ruïnes en een indrukwekkende necropolis met sarcofagen.

De terrassen van Pamukkale zijn een geologisch spektakel dat je niet gemist mag hebben. Er zijn veel mensen die er zo over denken, dus verwacht niet dat je de enige aanwezige toerist zal zijn wanneer je Pamukkale bezoekt. Er is een oud theater in de buurt dat je eveneens kan bezoeken.