Aspendos

Aspendos was een oude Griekse stad en er zijn vandaag de dag nog veel ruïnes te zien. Vanuit Alanya is het iets minder dan anderhalf uur rijden met de auto voor je in Aspendos bent. Je volgt gewoon de snelweg langs de kust richting Side en Manavgat. Wanneer je Side gepasseerd bent, rijdt je verder richting Serik. Vlak voor Serik sla je rechts af eAspendosn je bent in Aspendos. een prachtige ruïnestad uit de Grieks-Romeinse tijd.

In de vijfde eeuw voor Christus was Aspendos één van de belangrijkste steden in de regio. Er werd uitvoerig handel gedreven en er bestond grote rivaliteit tussen Aspendos en Side, dat in die tijd eveneens een grote stad was. Aspendos was doorheen de geschiedenis deel van vele grote rijken, waaronder het Perzische Rijk, het rijk van Alexander de Grote, het Romeinse Rijk en het Byzantijnse Rijk. Al die perioden hebben hun stempel gedrukt op de stad en veel van de ruïnes zijn in uitstekende staat bewaard gebleven. Vooral de gebouwen uit de Romeinse tijd (rond de tweede eeuw na Christus) zijn nog in uitstekende staat. Het amfitheater van Aspendos, gebouwd door de architect Zenon, staat bekend als één van de best bewaarde amfitheaters uit de Antieke Oudheid. In de lente en de zomer worden er nog regelmatig theaterstukken en operavoorstellingen gehouden in het amfitheater.

Verder vind je in Aspendos ook nog een Romeinse basiliek, een nymphaeum (een monument voor de Nimfen) en een aquaduct. Even buiten Aspendos vind je ook een oude Romeinse brug over de Eurymedon rivier.